Positieve sollicitatie werkgeluk
Positieve sollicitatie-ervaring als begin van werkgeluk
28 juni 2018
Welkom Suzanne bij Qambium
Suzanne komt Qambium-team versterken
19 oktober 2018
Laat alles zien

Functieprofielen ouderwets? Niet bij Qambium!

Functieprofielen functiehuis Qambium

We zijn op weg naar een toekomst zonder functieprofielen. Een toekomst waarin mensen steeds meer worden ingezet op hun talenten. En die talenten laten zich niet beperken door de kaders van een functieprofiel.

Toch is in veel organisaties het functiegebouw nog dagelijkse praktijk, al was het maar omdat de CAO het van je vraagt. En dan kun je er maar beter iets gaafs van maken waar leidinggevenden en medewerkers enthousiast van worden om mee te werken!

 

Functiehuis: de Qambium-way

Qambium is op dit moment bezig met het ontwerpen van een uniek en eigentijds functiegebouw voor een ambitieuze zorgorganisatie die de ruimte durft op te zoeken binnen het traditionele systeem en format van FWG.

Wat kenmerkt ‘the Qambium-way’:

De professional centraal
In je functieprofiel word je persoonlijk aangesproken: beschreven in de ‘ik-vorm’. Bij het lezen voel je al dat jij als professional aan zet bent. Enthousiasmerend en positief!

Samen dragen we bij aan hetzelfde doel: functiefamilies
Geen losse onsamenhangende documenten. Maar functies die een vergelijkbaar doel hebben, overzichtelijk samengebracht. Op die manier kun je een heel ziekenhuis van verpleegkundige tot dokter en alles wat daartussenin zit in één overzichtelijke familie uitwerken. Wat dat oplevert: ‘We doen het met z’n allen’. En dat is precies waar we naartoe willen.

Het gaat om het resultaat
Geen ellenlange takenlijstjes, daar heb je je werkprocessen voor. In ‘the Qambium-way’ vind je overzichtelijke resultaatgebieden met daarin telkens opnieuw beschreven wat jij als professional bijdraagt wanneer je je werk goed doet.

Leren & ontwikkelen
Als je alles overzichtelijk bij elkaar zet, dan biedt dat ook aanknopingspunten voor een interessant gesprek over een volgende carrière-stap: omhoog, opzij, verbreden, verdiepen, you name it. Leer & ontwikkelpaden worden zichtbaar en als vanzelf bespreekbaar.

Dilemma’s
Iedere professional loopt in de uitvoering van zijn werk tegen dilemma’s aan: in relatie tot de kern van zijn job, maar ook in relatie tot de kernwaarden van de organisatie. Bij iedere functie benoemen we een aantal dillema’s. Door daar (samen met het team) over na te denken en te praten ontwikkel je elkaar en jezelf.

Ook functie-eisen kun je leuker omschrijven!
Degenen die in de zorg werken kennen de oldschool FWG-teksten om de 9 verschillende functie-eisen te omschrijven. Ook dat doen we bij Qambium een stuk leuker en aansprekender zodat je als medewerker ook echt het gevoel hebt dat het over jezelf gaat.

Loop rond in je eigen functiehuis
De volgende stap is dat je letterlijk en figuurlijk kunt rondlopen in je eigen functiegebouw. Even een kamertje induiken om te snuffelen aan je eigen en andere functiefamilies…..we houden je op de hoogte!

 

Lees ook: Workshop functiedifferentiatie: een juiste mix van verpleegkundigen, nu en straks

 

Functieprofielen de Qambium-way. Wat levert dat op?

Nog niet overtuigd: als uitsmijter nog een paar extra argumenten voor de Qambium-way:

  • Een enorme reductie van je berg functiebeschrijvingen. Zo hebben we de 500 functiebeschrijvingen in een ziekenhuis weten terug te brengen naar zo’n 12 functiefamilies met daarin zo’n 100 profielen. Voor een andere zorgorganisatie van 200 naar 50.
  • Eenvoudig te onderhouden! Want als je niet meer iedere taak apart beschrijft maar werkt met generieke en toch herkenbare resultaatomschrijvingen per functie, hoef je niet voor iedere nieuwe taak die een medewerker gaat uitvoeren een nieuw functieprofiel op te stellen.
  • We kijken verder dan onze neus lang is: dus ook de belangrijkste ontwikkeling in de zorg (bijvoorbeeld de nieuwe beroepsprofielen etc.) gaan niet aan onze aandacht voorbij.
  • FWG op een leuke, gave, inspirerende manier en toch binnen de CAO-vereisten. Qambium maakt van FWG fun!

 

Meer weten over de Qambium-way? Neem dan contact met ons op!

Bel ons dan voor een afspraak 06-29732553!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *