Werf& Live: Focus on inclusion. Qualify in, not out!
17 mei 2018
Functieprofielen functiehuis Qambium
Functieprofielen ouderwets? Niet bij Qambium!
30 augustus 2018
Laat alles zien

Positieve sollicitatie-ervaring als begin van werkgeluk

Positieve sollicitatie werkgeluk

Solliciteren is voor veel mensen niet leuk! Ondanks een aantrekkende arbeidsmarkt voelt een sollicitatie vaak ongelijkwaardig. Iemand die jou niet kent vormt een oordeel over je en bepaalt dan of jij wel of niet geschikt bent voor een functie. Je moet jezelf opeens ‘verkopen’. Maar dat is jouw talent toch niet?

Een stormbaan die solliciteren heet

Sollicitatieprocedures lijken soms volledige stormbanen die je moet zien te overwinnen. Ze werpen onnodige drempels op die het talent  – dat je als organisatie zo hard nodig hebt  – weerhoudt om te solliciteren.

Stel je voor. Je bent een echte vakspecialist. Een timmerman bijvoorbeeld. Je hebt drie avonden zitten zwoegen om je cv en een sollicitatiebrief op papier te krijgen. Je bent namelijk niet gewend om met Word te werken. En dan verspringt je hele layout. Daar kan ik zeker over mee praten en ik gebruik Word zo’n beetje elke dag. En dan wil je ook nog zorgen dat je mooie zinnen op papier zet waarvan je denkt dat de organisatie ze wil horen. Je wilt deze baan tenslotte heel graag! Maar ook dat is geen dagelijkse kost. En wat doe je dan als het sollicitatieformulier even niet meewerkt? Ik? Ik zou afhaken….

Een sollicitatieproces dat gericht is op de sollicitant, dat aansluit op zijn of haar talenten is volgens mij dan ook het begin van werkgeluk. Net als werkgeluk snijdt het mes aan twee kanten. De sollicitant heeft een positieve ervaring (ook als hij niet wordt aangenomen) en de beleving is goed voor het imago van de organisatie (als werkgever).

Praktijkvoorbeeld gelukkig solliciteren

En zo moeilijk hoeft het niet te zijn!

Voor een van onze klanten – die bovengenoemde timmermannen nodig had – hebben we geregeld dat de sollicitanten konden reageren via een Whats-app bericht. Omdat de betreffende manager vaak op luidruchtige locaties werkt hebben we de sollicitanten gevraagd om in dit app-bericht drie momenten te noemen waarop ze telefonisch bereikbaar waren. De manager kon ze nu op een moment bellen dat het zowel hem als de kandidaat goed uitkomt en vanuit dit persoonlijke contact konden ze verder afstemmen over het sollicitatieproces dat bijvoorbeeld kon bestaan uit een dag meelopen. De belangrijkste functie-eisen waren handigheid en samenwerken. Het Whats-app bericht kan worden uitgebreid met het meesturen van een foto van een project waar de sollicitant trots op is. In een gesprek waarin het over samenwerken gaat kan de manager vragen naar hoe de samenwerking verliep bij het project waar de sollicitant trots op is. Een vraag die makkelijk en leuk is om te beantwoorden vanuit de eigen expertise van de sollicitant

Resultaat positieve sollicitatie-ervaring

We zijn nog in afwachting over de uiteindelijk resultaten van bovenstaande casus. We hebben al wel van de opdrachtgever gehoord dat de sollicitanten deze manier van solliciteren zeer op prijs stellen en dat dit dus positief bijdraagt aan het beeld dat zij van de organisatie hebben.

We weten ook dat positieve sollicitatie-ervaringen ervoor zorgen dat sollicitanten:

  • Opnieuw solliciteren bij het bedrijf – 56 procent
  • Anderen aanraden om bij dat bedrijf gaan werken – 37 procent
  • Meer bereid zijn een dienst of product van het bedrijf af te nemen – 23 procent

(Bron van deze laatste cijfers: https://www.hi-re.nl/2013/02/23/slechte-kandidaat-ervaring/)

 

Wil je solliciteren bij jullie organisatie ook leuker maken?

Bel ons dan voor een afspraak 06-29732553!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *